Azijski fontovi i drugi kompleti velikih fontova
Azijski fontovi i drugi kompleti velikih fontova

Azijski fontovi i drugi kompleti velikih fontova

Oba jezika za programiranje pisača, ZPL i EPL, podržavaju azijske komplete fontova s velikim piktografskim dvobajtnim znakovima. Programski jezik ZPL podržava Unicode.
Ideografski i piktografski fontovi azijskih jezika imaju komplete velikih znakova s tisućama znakova koji podržavaju kodnu stranicu za jedan jezik. Za°podršku ovih velikih kompleta azijskih znakova proizvođači pisača usvojili su sustav dvobajtnih znakova (najviše 67 840) (umjesto jednobajtnog sustava s najviše 256 znakova, koji se upotrebljava za znakove latiničnih jezika).
Po izumu fonta Unicode pojavila se mogućnost podržavanja više jezika s jednim kompletom fonta. Font Unicode podržava jednu ili više kodnih točaka (povezati s kartama znakova kodne stranice), a pristupa mu se na standardan način koji rješava konflikte mapiranja znakova.
Broj fontova koji se mogu preuzeti na pisač ovisi o količini dostupne neiskorištene izbrisive memorije i veličini fontova koji se preuzimaju.
Neki su fontovi Unicode veliki. U njih se ubrajaju font MS (Microsoft) Arial Unicode (23 MB) tvrtke Microsoft ili font Andale (22 MB) tvrtke Zebra. Ti veliki kompleti fontova obično podržavaju velik broj jezika.

Nabava i instaliranje azijskih fontova

Azijske komplete fontova u formatu bitmap na pisač obično preuzima korisnik pisača ili integrator.
Fontovi za ZPL kupuju se odvojeno od pisača.
Za besplatno preuzimanje s zebra.com dostupni su sljedeći azijski fontovi za EPL:
  • Pojednostavljeni i tradicionalni kineski (skalabilni pojednostavljeni kineski font SimSun unaprijed je učitan u pisače koji se prodaju s kineskim kabelom za napajanje).
  • Japanski – mapiranja JIS i Shift-JIS
  • Korejski, uključujući Johab
  • Tajski