c-gk420d-ug-Media-Sensing
Prepoznavanje medija

Prepoznavanje medija

Pisač serije G ima mogućnost automatskog prepoznavanja medija.
Pisač je dizajniran da stalno provjerava i prilagođava prepoznavanje duljine medija zbog manjih varijacija. Kada pisač ispisuje ili uvlači medij, stalno provjerava i prilagođava prepoznavanje medija radi prilagodbe manjim promjenama parametara medija koje se razlikuju ovisno o naljepnicama na roli i samim rolama. Ako očekivana duljina medija ili udaljenost od naljepnice do praznine prekorači raspon prihvatljiv za razliku, pisač na početku ispisivanja ili pri uvlačenju medija automatski pokreće kalibraciju duljine medija. Automatsko prepoznavanje medija u pisaču serije G jednako je za radnje pisača u kojima se primjenjuju formati naljepnica i programiranje u EPL-u i ZPL-u.
Ako pisač nakon uvlačenja medija zadane maksimalne duljine naljepnice od 39 inča (1 metar) ne pronađe naljepnice ili crne oznake (ili zareze pri traženju crnih crta), prelazi u način rada za neprekidni medij (račun). Pisač zadržava ove postavke dok se softverski ne promijene, programiranjem ili u ručnim kalibriranjem s drugim medijem.
Pisač je opcionalno moguće postaviti za provedbu kratke kalibracije medija nakon uključivanja napajanja pisača ili nakon zatvaranja pisača s uključenim napajanjem. Pisač tada tijekom kalibriranja uvlači nekoliko naljepnica.
Postavke medija pisača mogu se provjeriti ispisivanjem konfiguracijske naljepnice pisača. Više pojedinosti potražite u odjeljku Ispisivanje probne naljepnice (konfiguracija pisača).
Maksimalnu udaljenost koju automatsko prepoznavanje vrste medija provjerava moguće je smanjiti naredbom (
^ML
) za maksimalnu duljinu naljepnice u ZPL-u. Ovu udaljenost preporučuje se postaviti na najmanje dvije duljine najdulje naljepnice koja se ispisuje. Ako je najveća naljepnica koja se ispisuje duga 4 do 6 inča, onda se prepoznavanje maksimalne duljine naljepnice (medija) može sa zadane duljine od 39 in. smanjiti na 12 in.
Ako pisač ima poteškoća s automatskim utvrđivanjem vrste medija i automatskom kalibracijom, za provedbu dodatne kalibracije pogledajte Ručna kalibracija. To obuhvaća ispisani grafički prikaz rada senzora za vaš medij. Ova metoda onemogućuje mogućnosti automatskog prepoznavanja medija pisača dok se zadani parametri pisača ne vrate na tvorničke zadane načinom rada gumba Feed (Ulaganje) s četiri treperenja. Više pojedinosti potražite u odjeljku Načini rada gumba Feed (Ulaganje).
Automatska kalibracija medija može se promijeniti, uključiti i isključiti prema potrebi. Ponekad uvjeti ispisivanja zahtijevaju upotrebu čitavog medija na roli u pisaču. Dva automatska stanja medija, uključivanje s uloženim medijem i zatvaranje pisača uz uključeno napajanje, mogu se kontrolirati pojedinačno naredbom
^MF
za uvlačenje medija u ZPL-u. Radnja uvlačenja opisana u Vodiču za programiranje u ZPL-u za naredbu
^MF
odnosi se prvenstveno na automatsko prepoznavanje medija i kalibraciju. Automatska kalibracija medija koja upravlja kalibracijom pokretnog medija (naljepnica do naljepnice) naredba je
^XS
. Ako se upotrebljava više vrsta medija različitih duljina, materijala ili načina prepoznavanja (mreža/praznina, crna oznaka, zarezi ili neprekidni), ove postavke ne trebate mijenjati.
Postupak prepoznavanja i kalibriranja medija također se može razraditi tako da odgovara vrsti medija uloženog u pisač. Primijenite naredbu za praćenje medija u ZPL-u (
^MN
) kako biste postaviti vrstu medija. Pisač ponekad unaprijed ispisani medij može prepoznati kao prazninu između naljepnica, a pozadinu s ispisom kao crne oznake. Ako je postavljen parametar
^MN
za neprekidni medij, pisač ne provodi automatsku kalibraciju. Naredba
^MN
također obuhvaća parametar za automatsku kalibraciju (
^MNA
) za vraćanje pisača na zadane tvorničke postavke radi automatskog prepoznavanja svih vrsta medija.