Čišćenje i zamjena tiskarskog (pogonskog) valjka
Čišćenje i zamjena tiskarskog (pogonskog) valjka

Čišćenje i zamjena tiskarskog (pogonskog) valjka

Tiskarski valjak površina je za ispisivanje i pogonski valjak za medij. Uobičajeno ga nije potrebno čistiti. Radnje ispisivanja dopuštaju određeno nakupljanje papira i prašine podloge na tiskarskom valjku.
Onečišćenja na tiskarskom valjku mogu oštetiti ispisnu glavu ili se zbog njih medij može zalijepiti ili pomaknuti tijekom ispisivanja. Ljepilo, onečišćenja, općenito prašinu, ulja i ostala onečišćenja treba odmah ukloniti s°tiskarskog valjka.
Očistite tiskarski valjak (i putanju medija) čim primijetite da pisač slabije radi, manje kvalitetno ispisuje ili lošije rukuje medijima. Ako se lijepljenje i zaglavljivanje nastave i nakon čišćenja, morate zamijeniti tiskarski valjak.
Tiskarski valjak može se očistiti štapićem za čišćenje koji ne ostavlja vlakna (poput štapića Texpad) ili čistom vlažnom krpom koja ne ostavlja vlakna, blago navlaženima medicinskim alkoholom (90-postotnim ili čišćim), prateći opisani postupak.
 1. Otvaranje tiskarskog valjka:
  1. Otvorite poklopac (i vrata dispenzera, ako je ugrađen). Izvadite medij iz prostora tiskarskog valjka.
  2. Jezičke za otpuštanje zasuna nosača tiskarskog valjka s desne i lijeve strane povucite prema prednjoj strani pisača te ih okrenite prema gore. (Na slikama sa strelicama u nastavku prikazani su zasunu i zatvorenom, odnosno otvorenom položaju).
 2. Izvadite tiskarski valjak iz donjeg okvira pisača. (Strelice na slici pokazuju ležajeve tiskarskog valjka).
 3. Zupčanik i dva ležaja pomaknite s vratila tiskarskog valjka.
 4. Ovaj korak provodite samo za čišćenje:
  1. Očistite tiskarski valjak štapićem namočenom u alkohol. Čistite ga od središta prema van.
  2. Ponavljajte prethodne korake dok temeljito ne očistite površinu valjka. Na primjer, ljepila i ulja možete prvim čišćenjem razrijediti, ali ne i potpuno ukloniti.
  3. Ako je bilo mnogo ljepljivih nakupina ili zaglavljenih naljepnica, ponovite postupak s novim štapićem dok ne uklonite sva preostala onečišćenja.
 5. Nakon upotrebe štapiće bacite u otpad. Nemojte ih ponovno upotrebljavati.
 6. Provjerite jesu li ležajevi i zupčanik na osovini tiskarskog valjka.
 7. Okrenite tiskarski valjak sa zupčanikom na lijevu stranu i umetnite ga u donji okvir pisača.
 8. Jezičke za otpuštanje zasuna nosača tiskarskog valjka s desne i lijeve strane zakrećite dolje, prema stražnjoj strani pisača, dok ne uskoče na svoje mjesto.
 9. Prije zatvaranja vrata dispenzera ili poklopca medija te ulaganja naljepnica pričekajte minutu na sušenje pisača.