Fontovi pisača
Fontovi pisača

Fontovi pisača

Pisač serije ZD podržava vaše zahtjeve za jezik i fontove.
Programski jezik ZPL osigurava naprednu tehnologiju planiranja i mjerenja za potporu strukturnih fontova (TrueType ili OpenType) te mapiranje znakova Unicode, kao i osnovnih fontova bitmap i stranica sa znakovnim kodovima.
Mogućnosti fontova pisača ovise o programskom jeziku. U vodičima za programiranje u ZPL i stari EPL opisani su i navedeni fontovi, kodne stranice, pristup znakovima, popisi fontova i ograničenja za odgovarajuće programske jezike pisača. U vodiču za programiranje pisača potražite za dodatne informacije o tekstu, fontovima i podršci znakova.
Zebra nudi niz uslužnih programa i aplikacijskih softvera koji podržavaju preuzimanje fontova u pisač za programske jezike pisača ZPL i EPL.
Neke tvornički instalirane fontove ZPL u pisaču nije moguće kopirati, klonirati niti vratiti ponovnim učitavanjem ili ažuriranjem programskih datoteka. Ako se ovi licencama ograničeni fontovi ZPL izbrišu izričitom naredbom za brisanje objekata u programu ZPL, morat ćete ih ponovno kupiti i instalirati pomoću uslužnog programa za instaliranje i aktivaciju fontova. Fontovi EPL nemaju ovo ograničenje.

Identifikacija fontova u pisaču

Fontove i memoriju u pisaču zajednički upotrebljavaju programski jezici u pisaču. Fontovi se mogu učitati u razne lokacije za pohrani u pisaču. Programiranje ZPL prepoznaje fontove EPL i ZPL. Programiranje EPL prepoznaje samo fontove EP . Pogledajte odgovarajuće vodiče za programiranje za dodatne informacije o fontovima i memoriji pisača.
 • Za upravljanje fontovima za ZPL operacije ispisivanja i njihovo preuzimanje upotrijebite Zebra Setup Utility ili ZebraNet™ Bridge.
 • Za prikaz svih fontova učitanih u vaš pisač na pisač pošaljite naredbu ZPL
  ^WD
  . Za detaljnije informacije pogledajte vodič za programiranje u ZPL.
  • Bitmap fontovi u raznim memorijskim poljima pisača u ZPL-u se označavaju datotečnim nastavkom .FNT.
  • Skalabilni fontovi se u ZPL identificiraju datotečnim nastavkom .TTF, .TTE ili .OTF. EPL ne podržava ove fontove.

Lokalizacija pisača s pomoću kodnih stranica

Pisač podržava dva seta jezičnih, regionalnih i znakovnih setova za trajne fontove učitane u pisač za oba programska jezika: ZPL i EPL. Pisač podržava lokalizaciju s kodnim stranicama uobičajenih međunarodnih kodnih stranica.
Za podršku kodnih stranica ZPL , uključujući Unicode, pogledajte
^CI
naredbu u programskom vodiču ZPL.

Azijski fontovi i drugi veliki kompleti fontova

Ideografski i piktografski fontovi azijskih jezika imaju komplete velikih znakova s tisućama znakova koji podržavaju kodnu stranicu za jedan jezik. Radi podrške za komplete velikih azijskih znakova industrija je usvojila sustav dvobajtnih znakova (najviše 67.840) umjesto jednobajtnih (najviše 256) koje koriste znakovi latiničnih jezika za prikaz kompleta velikih fontova. Kako bi se jednim kompletom fontova pokrilo više jezika izumljen je Unicode. Font Unicode podržava jednu ili više kodnih točaka (povezati s kartama znakova kodne stranice), a pristupa mu se na standardan način koji rješava konflikte mapiranja znakova. Programski jezik ZPL podržava Unicode. Oba programska jezika za pisač podržavaju azijske komplete fontova s velikim piktografskim dvobajtnim znakovima.
Broj fontova koji se mogu preuzeti ovisi o količini dostupne neiskorištene izbrisive memorije i veličini fontova koji se preuzimaju.
Neki su fontovi Unicode veliki poput fonta MS (Microsoft) Arial Unicode (23 MB) koji nudi Microsoft ili font Andale (22 MB) koji nudi Zebra. Ovi veliki kompleti fontova obično podržavaju i veliki broj jezika.

Preuzimanje azijskih fontova

Azijske komplete fontova u formatu bitmap na pisač preuzima korisnik ili integrator. Fontovi ZPL kupuju se odvojeno od pisača. Azijski fontovi EPL dostupni su za besplatno preuzimanje na internetskoj stranici tvrtke Zebra.
 • Pojednostavljeni i tradicionalni kineski (skalabilni font SimSun unaprijed je učitan u pisače koji se prodaju s kineskim kabelom za napajanje).
 • Japanski – mapiranja JIS i Shift-JIS
 • Korejski, uključujući Johab
 • Tajlandski