Čišćenje i zamjena valjka
Čišćenje i zamjena valjka

Čišćenje i zamjena valjka

Tiskarski valjak površina je za ispisivanje i pogonski valjak za medij. Očistite valjak (i stazu za medije) čim primijetite da pisač slabije radi, manje kvalitetno ispisuje ili lošije rukuje medijima. Ako se lijepljenje i zaglavljivanje nastave i nakon čišćenja, morate zamijeniti tiskarski valjak.
Onečišćenja na tiskarskom valjku mogu oštetiti ispisnu glavu ili se zbog njih medij može zalijepiti ili pomaknuti tijekom ispisivanja. Ljepilo, prljavštinu, prašinu, ulja i ostala onečišćenja treba ODMAH ukloniti s valjka.
Tiskarske valjke bez podloge NEMOJTE prati niti ribati. Pranje ili ribanje može oštetiti valjak. Uklonite SAMO ljepljive čestice upotrebom ljepljive strane medija bez podloge. Lagano dotaknite tiskarski valjak s naljepnicom bez podloge kako biste pokupili čestice s vidljivog područja tiskarskog valjka i područja staze za medije.
Tiskarski valjak može se očistiti štapićem s vatom koji ne ostavlja vlakna (kao što je Texpad) ili čistom vlažnom krpom koja ne ostavlja vlakna lagano navlaženom 99,7-postotnim medicinskim izopropilnim alkoholom.
 1. Otvorite poklopac (i vratašca dispenzera ako je ugrađen).
 2. Izvadite medij iz prostora tiskarskog valjka.
 3. Jezičce za otpuštanje zasuna nosača tiskarskog valjka s desne i lijeve strane povucite prema prednjoj strani pisača te ih okrenite prema gore.
  1
  Ležajevi tiskarskog valjka
 4. Izvadite tiskarski valjak iz donjeg okvira pisača.
  1
  Ležajevi tiskarskog valjka
 5. Zupčanik i dva ležaja pomaknite s osovine tiskarskog valjka.
 6. Za čišćenje standardnog tiskarskog valjka upotrebljavajte štapić s vatom navlažen alkoholom ili krpu koja ne ostavlja vlakna vrlo blago navlaženu 99,7-postotnim medicinskim izopropilnim alkoholom upotrebljavajući korake u nastavku.
  Kako biste očistili tiskarski valjak bez podloge, umjesto praćenja podkoraka u nastavku upotrijebite SAMO ljepljivu stranu medija bez podloge za nježno uklanjanje čestica s tiskarskog valjka. Površina tiskarskog valjka bez podloge može se oštetiti ako se pere ili trlja otopinom za čišćenje.
  1. Čistite ga od središta prema van. Bacite upotrijebljeni štapić ili krpu.
  2. Ponavljajte postupak dok ne očistite sve površine valjka.
  3. Ako je bilo mnogo ljepljivih nakupina ili zaglavljenih naljepnica, ponavljajte postupak s novim štapićima s vatom dok ne uklonite svu prljavštinu (na primjer, ljepila i ulja možete donekle, ali ne i potpuno ukloniti prvim čišćenjem).
 7. Provjerite jesu li ležajevi i zupčanik na osovini tiskarskog valjka.
 8. Okrenite tiskarski valjak sa zupčanikom na lijevu stranu i umetnite ga u donji okvir pisača.
 9. Okrenite jezičce za otpuštanje zasuna ležajeva valjka s desne i lijeve strane prema stražnjoj strani pisača tako da sjednu na svoje mjesto.
 10. Ostavite pisač jednu minutu da se osuši prije nego što zatvorite vratašca dispenzera i poklopac za medije te uložite naljepnice.