Preporučeni raspored čišćenja
Preporučeni raspored čišćenja

Preporučeni raspored čišćenja

Čišćenje je rutinski dio održavanja pisača. Provjerite jeste li očistili pisač i njegove komponente upotrebom ovdje navedenog rasporeda.
Komponenta/područje
Preporuke
Ispisna glava
Ispisnu glavu očistite nakon ispisivanja svakih pet rola medija. Pogledajte Čišćenje ispisne glave.
Standardni (pogonski) valjak
Po potrebi, za poboljšanje kvalitete ispisa. Valjci se mogu pomaknuti i time uzrokovati iskrivljenu sliku ispisa i u najgorem slučaju ne pomicati medije (naljepnice, račune, etikete itd.) Detaljne upute za čišćenje i zamjenu valjka po potrebi potražite u odjeljku Održavanje.
Standardni tiskarski valjci dostupni su u dvije boje, crnoj (203 dpi) i sivoj (300 dpi).
Tiskarski (pogonski) valjak bez podloge
Tiskarski valjak bez podloge obično ne zahtijeva čišćenje. Ljepljiva strana medija prikuplja čestice tijekom ispisivanja. Očistite ako primijetite da su se na valjku nakupile čestice.
Na vanjskim rubovima tiskarskog valjka može se nakupiti ljepilo. Nakon upotrebe brojnih rola medija ti „prstenovi“ od ljepila mogu se pomaknuti prilikom upotrebe pisača. Te nakupine čestica tada se mogu prenijeti na druga područja u pisaču, prije svega na ispisnu glavu. Kako biste uklonili ljepljive čestice, ljepljivu stranu medija bez podloge nježno pritisnite na tiskarski valjak i tako uklonite čestice s njega. Upute za čišćenje i zamjenu valjka potražite u odjeljku Održavanje.
Ako se mediji bez podloge lijepe i prianjaju u pisaču, možda se istrošio silikonski premaz za sprječavanje lijepljenja. U tom slučaju, obično treba zamijeniti tiskarski valjak bez podloge.
Tiskarski valjci bez podloge dostupni su u dvije boje, crvenkasto-smeđoj (203 dpi) i smeđoj (300 dpi).
Čišćenje valjka otopinama ili trljanje osjetljive površine ove vrste valjka trajno će oštetiti ili skratiti vijek trajanja tiskarskog valjka bez podloge.
Putanja medija
Po potrebi temeljito očistite štapićima za čišćenje koji ne ostavljaju vlakna i krpama natopljenima 99,7-postotnim izopropilnim alkoholom. Pričekajte da alkohol potpuno ispari. Pogledajte Čišćenje staze za medije.
Unutrašnjost
Po potrebi očistite mekom krpom, četkom ili komprimiranim zrakom ispušite prašinu i čestice iz pisača.
Za otapanje prljavštine poput ulja i masti upotrebljavajte 99,7%-tni izopropilni alkohol i krpu za čišćenje koja ne ostavlja dlačice.
Vanjski dijelovi
Po potrebi očistite mekom krpom, četkom ili komprimiranim zrakom ispušite prašinu i čestice iz pisača.
Vanjski dio pisača može se očistiti krpom navlaženom vodom sa sapunicom od običnog sapuna. Upotrebljavajte samo minimalnu količinu otopine za čišćenje kako otopina ne bi ušla u pisač ili druge dijelove. Ovom metodom NEMOJTE čistiti priključke ili unutrašnjost pisača.
Najnoviji modeli pisača namijenjenih sektoru zdravstva sada imaju plastiku koja je otporna na ultraljubičaste zrake (UV) i sredstva za dezinfekciju za bolnice i druga slična okruženja. Kontrole korisničkog sučelja pisača zatvorene su i stoga se mogu očistiti s ostatkom vanjskih dijelova pisača. U „Vodiču za dezinfekciju i čišćenje pisača tvrtke Zebra namijenjenih sektoru zdravstva“ na web-mjestu tvrtke Zebra zebra.com/support potražite najnovije informacije o testiranim i odobrenim materijalima za čišćenje te načinima čišćenja.
Opcija dispenzera naljepnica
Po potrebi očistite radi poboljšanje rada dispenzera naljepnica.
Pojedinosti o rukovanju dispenzerom potražite ovdje: Čišćenje opcije dispenzera naljepnica.
Opcija rezača
Rezač nije komponenta koju korisnik može servisirati.
NEMOJTE čistiti unutrašnjost otvora rezača ili mehanizma noža.
Za čišćenje okvira (kućišta) rezača možete primijeniti postupak za čišćenje vanjskih dijelova.
Za čišćenje i održavanje te opcije nazovite servisnog tehničara.
U jedinici rezača nema dijelova koje korisnik može sam servisirati. Nikad nemojte uklanjati poklopac rezača (okvir). Nikad nemojte pokušavati umetnuti strane predmete ili prste u mehanizam rezača.
Nož ima posebni premaz kako bi bio otporan na ljepila i trošenje. Čišćenjem možete uništiti oštricu.
Upotrebljavajte preporučeni materijal za čišćenje naveden na popisu u ovom priručniku. Upotreba neodobrenih alata, štapića s vatom, otapala (uključujući alkohol) itd. može oštetiti rezač, skratiti mu vijek trajanja ili uzrokovati njegov zastoj.