Preporučeni raspored čišćenja
Preporučeni raspored čišćenja

Preporučeni raspored čišćenja

Rutinsko preventivno održavanje ključan je dio normalnog rada pisača. Brigom o svom pisaču potencijalne probleme s njim možete svesti na najmanju mjeru te pomoći u postizanju i održavanju standarda kvalitete ispisa.
Na slijedećim stranicama opisani su posebni postupci čišćenja. Ova tablica prikazuje preporučeni raspored čišćenja. Ova razdoblja navedena su samo kao smjernice. Možda ćete morati čistiti češće, ovisno o primjeni i medijima.
  • Izbjegavajte moguće tjelesne ozljede ili oštećenja pisača.
  • U pisač nikad nemojte umetati šiljate ili oštre predmete.
  • Obavezno isključujte pisač prije bilo kakvog čišćenja.
  • Budite pažljivi kad radite u blizini šipki za otkidanje jer su rubovi jako oštri.
Ispisna glava može postati jako vruća nakon dugotrajnog ispisivanja. Ostavite je da se ohladi prije nego započnete sa čišćenjem.
Za čišćenje ispisne glave upotrebljavajte samo Zebra olovku za čišćenje (ne isporučuje se uz pisač) ili štapić s vatom umočen u 90-postotni medicinski alkohol.
Upotrebljavajte samo sredstva za čišćenje navedena u sljedećim tablicama. Zebra neće snositi odgovornost za oštećenja pisača uzrokovana tekućim sredstvima za čišćenje.
Područje
Metoda
Razdoblje
Ispisna glava
Upotrijebite Zebra olovku za čišćenje kako biste obrisali tanku sivu liniju s ispisne glave, brišući ispisne elemente od središta prema vanjskim rubovima ispisne glave.
Nakon svakih pet rola medija (ili češće, po potrebi). Kad se upotrebljavaju mediji bez podloge, čistiti treba nakon svake role medija.
Površina valjka (s podlogom)
Rotirajte tiskarski valjak i temeljito ga očistite jastučićem bez vlakana ili čistom krpom koja ne ostavlja vlakna namočenom u medicinski alkohol (90-postotni ili jači).
Nakon svakih pet rola medija (ili češće, po potrebi)
Površina valjka (bez podloge)
Rotirajte tiskarski valjak i temeljito ga očistite jastučićem bez vlakana i otopinom tekućeg sapuna i vode u omjeru od 1:25. Za čišćenje nakon otopine sapuna/vode upotrijebite čistu vodu.
Očistite valjak samo ako dođe do problema tijekom ispisivanja; na primjer, mediji se ne otpuštaju s valjka (pogledajte napomenu ispod tablice).
Strugalica (samo jedinice bez podloge)
Ljepljivom stranom medija očistite strugalicu na jedinicama bez podloge.
Nakon svakih pet rola medija (ili češće, po potrebi).
Šipka za otkidanje
Temeljito očistite 90-postotnim medicinskim alkoholom i štapićem s vatom.
Prema potrebi
Vanjski dio pisača
Vlažna krpa ili maramica s 90-postotnim medicinskim alkoholom.
Prema potrebi
Unutrašnjost pisača
Pažljivo četkicom očistite pisač. Pazite da na senzoru za oznake i na senzoru za praznine nema prašine.
Prema potrebi
Unutrašnjost jedinica s valjcima za naljepnice bez podloge
Temeljito očistite 90-postotnim medicinskim alkoholom i jastučićem bez vlakana.
Nakon svakih pet rola medija (ili češće, po potrebi).
Ovo je postupak u slučaju nužde i služi samo za uklanjanje vanjskih onečišćenja (ulja, nečistoća) s tiskarskog valjka koja mogu oštetiti ispisnu glavu ili druge dijelove pisača. Ovim će se postupkom skratiti pa čak i završiti koristan radni vijek tiskarskih valjaka bez podloge. Ako se medij bez podloge i dalje zaglavljuje nakon čišćenja i ulaganja 1 – 2 metra (3 – 5 stopa), zamijenite tiskarski valjak.